10 vuotta mittarissa

Reilu kymmenen vuotta sitten valmistui Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta joukko nuoria lahjakkaita tanssijoita. Työpaikkojen löytäminen Suomesta oli kuitenkin vaikeaa, ja monille jäi ainoaksi vaihtoehdoksi lähteä ulkomaille. Tuolloin tanssija-koreografi Sami Saikkonen päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja perusti klassisesti koulutetuille tanssijoille uuden ryhmän, jonka siipien suojissa he pääsisivät esiintymään ja harjoittelemaan. Näin syntyi Pieni Suomalainen Balettiseurue, joka nykyään kantaa nimeä Ballet Finland.

Kymmenen vuoden aikana ryhmä on vakiinnuttanut asemansa suomalaisella freelance-kentällä. Se tunnetaan korkeatasoisista, balettitekniikka hyödyntävistä esityksistään sekä innovatiivisesta yleisötyöstä etenkin nuorten koululaisten parissa.

Ballet Finlandin toiminta on koko sen historian ajan ollut voimakkaasti tanssijalähtöistä. Yhtenä tärkeänä peruspilarina onkin ollut tanssijoiden ammattitaidon ylläpito ja kehittäminen. Yhtenä harvoista ryhmistä Suomessa Ballet Finland tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden harjoitella viitenä päivänä viikossa lähes vuoden ympäri. Pienenä ja ketteränä toimijana ryhmä on lukuisia kertoja osoittanut, että baletti ei ole ainostaan isoille näyttämöille sopiva taidemuoto, vaan sen voi tuoda myös lähelle ihmisiä ja esittää mitä yllättävimmissä paikoissa. Tämä on ollut omiaan karistamaan klassisen baletin ympärille rakentuneita ennakkoluuloja.

Ballet Finlandin alkuaikoina Saikkonen määritteli ryhmän arvot ja loi tukevan pohjan toiminnalle. Vuosina 2014-2018 taiteelisena johtajana toiminut Ville Valkonen teki ryhmälle lukuisia omaperäisiä tanssiteoksia ja vakiinnutti ryhmän toiminnan nykyiselle tasolle. Samalla erilaisista yhteistyöprojekteista tuli tärkeä osa Ballet Finlandin repertuaaria. Näistä hyvinä esimerkkeinä ovat Kansallibaletin ja -oopperan kanssa toteutetut So You Think You Can Muuv? -tanssityöpajat koululaisille sekä huippusuosittu CircOpera – teos, jonka tanssikohtaukset ovat Valkosen käsialaa.

Vuoden 2019 alussa Ballet Finlandin taiteellisenan johtajana aloitti tanssija -koreografi Jouka Valkama, jonka tavoitteena on monipuolistaa ryhmään ohjelmistoa ja lisätä esitysten määrää huomattavasti.

Valkama uskoo vahvasti siihen, että Suomessa on tilaus freelance tanssiryhmälle, jonka teosten pohjalla on klassisen baletin liikesanasto. Hän luottaa yhteistyön voimaan ja siihen, että tanssilla on mahdollista koskettaa yleisöjä tavalla johon muut taiteenlajit eivät pysty. Valkama haluaa pitää kiinni Ballet Finlandin arvoista, ja myös tulevaisuudessa ryhmän keskiössä tulevat olemaan sen huipputaitavat tanssijat.

Ballet FInlandin 10 -vuotinen taival huipentuu juhlanäytökseen Aleksanterin Teatterissa marraskuussa. Tuolloin näyttämöllä nähdään kiinnostava katsaus ryhmän historiaan sekä kurkistetaan sen tulevaisuuteen. Luvassa on ainakin puhuttelevaa ja tunteisiin vetoavaa, dynaamista nykybalettia.

Kaikille lämpimästi tervetuloa!

Vastaa