15-16 oli ”alun loppu”

Ballet Finlandin hallituksen jäsen Harri Alatalo tapasi taiteellisen johtajan Ville Valkosen.

H: Moi, Ville.

V: No moi.

H: Tehdääs katsaus menneeseen kauteen. Miten se mielestäsi meni?

V: Vois sanoa, että kausi 15-16 oli tavallaan ”alun loppu”. Me saatiin vihdoin uudelleenjärjestäytymisemme päätökseen. Siihen kuului uusi hallitus, uusi logo, uusi nimi, uusi ilme, uusi suunnitelma ja hei: uudet t-paidatkin! 😉

Harri Alatalo Ballet FInlandin t-paidassa

Harri firman t-paidassa

Silloin kun muutama vuosi sitten aloitin taiteellisena johtajana niin lähdin ensimmäiseksi siivoamaan pöytää jotta saisimme aloitettua homman uusiksi. Viime kauden alku oli sitten se kun pöytä oli puhdas. Ja sitten sitä aloitettiin kattamaan.

Syksy 2015 meni toimintaa organisoidessa. Harjoiteltiin siis sitä miten luoda varsinaista toimintaa. Meillä oli omat esitykset Aleksanterin Teatterissa ja yhteistyö jatkui Kansallisbaletin kanssa minun kehittämällä projektilla. Ballet Finland-nimi tuli Suomalaisen Balettiseurueen tilalle. Logoksi valittiin leijona, joka kuvastaa lajinsa kuninkuutta niin kuin mekin baletin kanssa tanssilajeissa olemme. Sekä saimme rakennettua aktiivisen hallituskokoonpanon.

H: Joo. Minähän tulin mukaan vuoden 2016 alusta ja täytyy sanoa, että on ollut erittäin mielekästä olla mukana. Firmassa on hyvä energia, ihmiset ovat motivoituneita ja oikeanlaisia asioita tapahtuu.

V: Kyllä! Katsojalukumme kasvoivat myös. Esimerkiksi Kansallisbaletin kanssa yhteistyönä tehdyssä Senaatintorin Uuden Vuoden Juhlassakin tanssitimme 35 000 katsojaa paikan päällä. Se oli huikeeta!

Muuten, tuo Kansallisbaletin yhteistyö täytyy kyllä nostaa erikseen esille. Yhteistyö Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven kanssa on ollut todella tuottoisaa. Tuon yhteistyön ansiosta molemmat ovat voineet toteuttaa valitsemaansa strategiaa, eli Kansallisbaletti on voinut täysipainoisesti keskittyä esiintymään Kansallisoopperan ja -Baletin päänäyttämöllä ja Ballet Finland taas on jalkautunut Kansallisbaletin nimissä muualle Suomeen mm. Liikuva Koulu-kärkihankkeen Muuv-työpajojen kanssa. Tällaisilla yhteistyökuvioilla voimme nimenomaan näyttää miten sijoittaminen kulttuuriin hyödyttää yhteiskuntaa laajemmin. Kyllä Suomelle on todella tärkeää se, että täällä on tarjolla korkealaatuista kulttuuria kiinnostavalla tavalla. Kansallisbaletin yhteistyön ansiosta korkeatasoista kulttuuria nähdään ympäri Suomea nyt jopa ilmaiseksi, mikä on kaikesta hienointa. Myös toisen klassisen ryhmän ylläpitäminen on perusteltua, sillä baletin katsojaluvut ovat olleet nyt monta vuotta kasvussa. Kansallisbaletin täyttöaste kaudella 15-16 oli paikoitellen jopa 100%!

Yhteistyöstä puheenollen: me Ballet Finlandissa haluamme jatkaa yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa, koska näemme, että se on taloudellisesti, tuotannollisesti ja taiteellisesti kiinnostavaa. Useita keskusteluita on tällä hetkellä käynnissä ja toivomme kovasti, että niistä saadaan yleisölle kiinnostavia kokonaisuuksia.

H: saitte myös palkattua harjoittelijan?

V: Joo! Iloksemme totesimme, että kauden päätteeksi pystyimme palkkaamaan ryhmään yhden juuri balettitanssijaksi valmistuneen opiskelijan. Ballet Finlandin tavoitteena on ehdottomasti tulla varteenotettavaksi vaihdoehdoksi valmistuville klassisille tanssijoille. Ettei käy niin, että kaikki kyvyt katoavat Suomesta ulkomaille jos ei kansallisbalettiin mahdu.

Tätä kirjoittaessa kävi myös niin, että meiliboksimme info@balletfinland.com tukkeutui kesäkuussa koetanssihakemuksista kun vielä ensi kaudeksi ilmoitimme hakevamme kolmea produktiokohtaista tanssijaa!

Että täytyy sanoa, että on ollut hienoa huomata, että ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita siitä, että hei, ei se baletti olekaan sellaista vanhanaikaista museotavaraa vaan että sitä voi tehdä toisellakin tavalla. Ehdottomasti allekirjoitamme sen, että tämän klassisen taidemuodon perinteitä täytyy kunnioittaa, muutenhan se ei ole klassista balettia. Mutta tavoitteenamme on katsoa miten voisimme rikastaa sitä sekä harjoittelu- että esitysmuotona ja tähän dialogiin kutsumme kaikki ammattilaiset ja harrastajat tällä yhteisellä matkallamme.

H: olen samaa mieltä. Tehdäänpä lisää näitä pelinavauksia!

V: Tehdään!

PS. T-paitoja voi tiedustella osoitteesta info@balletfinland.com.

Vastaa