Grisha

Silloin, kun jotain tehdään intohimolla ja suurella sydämellä, mutta pienellä budjetilla, lahjakkuus on avainsana menestykseen. Ballet Finland on ainoa laatuaan Suomessa ja esimerkki juuri tämän kaltaisesta ilmiöstä. Ballet Finland pyörii lahjakkaalla tiimillä ja jokainen projekti vetää mukaansa lahjakkaita yksilöitä. Tässä pieni stoori siitä, kuinka huippuvalokuvaajamme Grisha liittyi Ballet Finlandin tiimiin.

Ballet Finlandin tanssijoista lähes kaikki ovat tanssineet ulkomaisissa ryhmissä. Minä ja vaimoni Hanna lähdimme Saksaan 2010 Chemnitzin balettiin. Chemnitz on nykyisin asukasluvultaan noin Tampereen kokoinen ja suhteellisen maineeton opiskelijakaupunki itä-Saksassa. Chemnitz on täynnä autioita jugend kortteleita, koska yli 100000 asukasta lähti länsi-Saksaan Berliinin muurin murtumisen jälkeen jättäen suurin piirtein huonekalunsa koteihinsa. Siinä on Chemnitz lyhyesti. Niin eikä kaupungissa juuri puhuta englantia.

Grishan taidonnäyte
Anna Karenina, Chemnitzin baletti, kor. Jochen Ulrich, kuva Grisha Olizeg

Itse tanssiryhmä oli n. 20 tanssijan kokoinen, kansainvälinen ja team spirit korkealla, koska suurimmalla osalla tanssijoista ei pahemmin ollut sosiaalista elämää muiden kuin oopperatalon henkilökunnan kanssa. Baletin johtaja oli ryhmänsä kaltainen, belgialainen, puhui seitsemää eri kieltä. Ryhmässä ei itse asiassa ollut syntyperäisiä saksalaisia siihen aikaan kuin kolme. Hieman myöhemmin syksyllä 2010, kun ensi-iltateosta oli harjoiteltu jo kuukauden verran, ryhmään liittyi neljäs saksalainen, Grisha.

Grishan taidonnäyte
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas, Chemnitzin baletti kor. Jochen Ulrich, kuva Grisha Olizeg

Silloin tutustuimme Grishaan. Häntä oli helppo lähestyä. Grisha on hieman ujo, mutta hänellä on hyvä huumorintaju ja itseironia kohdallaan. Jollain tapaa hän on skandinaavihenkinen, mutta toimintatavoiltaan ehdottomasti saksalainen. Saksalaisista toimintatavoista saa hyvän kuvan suomalaiset Saksassa nettipalstalta 😛

Grisha otti tanssimisen iisisti. Hänellä oli myös muita intohimoja, kuin ammattinsa 😉 Grisha harrasti jo silloin valokuvausta ja oli sen verran tosissaan, että investoi muutaman tonnin laitteisiin. Grishalle tuli sopivasti taukoa tanssihommista murrettuaan jalkansa myöhemmin tulokaskaudellaan. Ehkä se oli hyvä juttu näin jälkikäteen ajatellen. Silloin Grisha kysyi johdolta saako tulla kuvaamaan lavaharjoituksia (näin muistelen sen menneen). Grisha sai luvan, vaikka talon virallinen kuvaaja haistattelikin.

Grishan taidonnäyte
CircOpera, Suomen Kansallisooppera & Ballet Finland, kor Ville Valkonen, kuva Grisha Olizeg

Grisha on loistotyyppi kuvaajana, hän saa kaikista vangittua persoonan kuviin. Hänellä on älyttömän hyvä silmä kaapata liikettä, mutta samalla vangita valo ja tunnelma luoden yhdellä painalluksella huikean taideteoksen. Hän ei käytä sarjakuvausta, kuten monet, jotka harvemmin kuvaavat nopeaa liikettä. Grisha tarvitsee aina vain yhden painalluksen.

Miten Ballet Finland sitten sai Grishan. Chemnitzin ryhmä hajosi vuonna 2013 ja minä ja Hanna palasimme Suomeen kyseisenä kesänä. Elokuussa 2013 Suomen Kansallisbaletti järjesti yleisen koetanssin ja Grisha sai myös kutsun lähetettyään hakemuksen. Hän sanoi, että tulee lähinnä moikkaamaan meitä ja turistikierrokselle Helsinkiin. No rennolla asenteella pärjää parhaiten ja Grisha sai vuoden sopimuksen.

ART IN PROGRESS-1

Grishan taidonnäyte
Red Light Drowning, Ballet Finland, kor. Ville Valkonen, kuva Grisha Olizeg

Vuosi meni ja seuraavana kesänä Grisha pakkasi kamansa ja muutti takaisin Saksaan. Paperiasioiden hoitaminen täällä Suomessa jäi kuitenkin sen verran kesken, että hän tuli takaisin viikoksi heinäkuussa. Ballet Finlandilla sattui silloin olemaan keikka Turun Brinkhallissa ja kysäisin Grishalta voisiko hän tulla ottamaan kuvia. Se oli Villestäkin hyvä idea. Reissu oli onnistunut ja Ballet Finland sai kymmeniä kuvia markkinointiin ja Grisha ilmaista mainosta taidoistaan joka kerran, kun julkaisemme uuden kuvan hänen otoksistaan.

From Winter to Spring, Ballet Finland, kor. Ville Valkonen, kuva Grisha Olizeg
From Winter to Spring, Ballet Finland, kor. Ville Valkonen, kuva Grisha Olizeg

Grisha asuu nykyisin Flensburgissa, pohjois-Saksassa. Hän on kuvannut Ballet Finlandia teoksissa Art in Progress ja CircOpera. Hän ei veloita kuvistaan, koska tietää seurueemme tilanteen. Myös hän tekee tätä intohimosta, se näkyy kuvissa. Onneksi pystymme maksamaan hänelle lennot ja järjestelemään majoituksen, tulevaisuudessa toivottavasti asiallisen korvauksenkin.

Timo

Vastaa