Hyvää vuosipäivää So You Think You Can MUUV!!

Herätys oli 6.00. Kahvi naamaan ja aamiainen mukaan. Kalsa aamu, olisi pitänyt pukea pitkät kalsarit, mutta pieni hölkkä junalle lämmitti, koska itseä ei vaan saanut liikkeelle tarpeeksi ajoissa. Oopperatalolla odotti taksi klo 7.30 ja lähtö kohti ensimmäistä So You Think You Can Muuv-pilottityöpajaa Helsingin Myllypuroon. Taksiin hyppäsi kuuden hengen joukkio, 5 tanssijaa ja tuottaja. Itseluottamus oli kova, mitään vertailukohtaa ei ollut sillä tänään oli ”ensi-ilta”. Ville ja Kenneth (Greve) olivat saaneet idean ja nyt oli vuorossa show off.

So You Think You Can Muuv eli mukavammin Muuv on 5.-9. luokkalaisille suunnattu tanssityöpaja, jota on toteutettu Suomen Kansallisoopperan ja baletin sekä Ballet Finlandin yhteistyönä tänään 24.3.2017 päivälleen 3 vuoden ajan. Hienon idean tavoite on saada koululaiset liikkumaan ja nauttimaan siitä. Lyhykäisyydessään konsepti on seuraava: Viedään Kansallisoopperasta esiintymislava koulun liikuntasaliin, jossa työpajan alkuun esitetään 10-15 minuutin eri tanssityylejä yhdistelevä tanssiteos. Tämän jälkeen opetetaan koululaisille samassa hengessä lyhyt tanssikoreografia, joka on pohjana kun oppilaat jaetaan ryhmiin, joissa he saavat ideoida oman tanssiesityksen tanssijoiden avustamana. Työpaja huipentuu liikuntasaliin rakennetulla ”stagella” tanssibattleen, jossa jokainen ryhmä saa esittää oman tuotoksensa. Näistä esityksistä ennalta nimeämätön raati valitsee voittajan. Kilvoittelu jatkuu sosiaalisen median alustoilla; jokaista kannustetaan kuvaamaan omanlaisensa ”muuvi” ja laittamaan se jakoon. Palkintojakin on matkan varrella jaettu parhaimmille muuveille.

Perusrunko on työpajoissa säilynyt alusta tähän päivään, vaikka konsepti on hioutunut kolmen vuoden aikana yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi. Olihan Muuv alussa vasta kaivoksesta tullut hiomaton yksilö, jota on kolmen vuoden ajan jalostettu timanttiseen loistoonsa. Voi kuulostaa hehkutukselta, mutta nykyään Muuv halutaan kouluihin sen sijaan, että sitä pitäisi erikseen tarjota kouluille. Rehellinen ja selkeä Muuv yksinkertaisesti puhuu ylä- ja alakoululaisten kieltä.

Tuon kevään 2014 pilottijakson (4 Muuvia pääkaupunkiseudulla) jälkeen Muuv ei vain ole laajentunut kouluihin ympäri Suomea vaan myös stadioneille, kauppakeskuksiin ja seminaareihin liikuttamaan jopa tuhatpäisiä osallistujajoukkoja. Muuv on hyvin muuntautumiskykyinen ja nykyään kouluihin vietävää työpajaakin on tiivistetty. Alun esitystä on lyhennetty 15 minuutista 10 minuuttiin ja opettettavan koreografian pituutta puolella. Näin on saatu intensiteetti työpajoissa säilymään paremmin ja oppilaille lisää luovaa suunnitteluaikaa.

Ei ole vain minun tai työryhmämme mielipide, että Muuv on loistava konsepti. Se on tutkitusti onnistunut saamaan aikaiseksi positiivisen fiiliksen liikkumiseen ja tanssiin koululaisissa. Likes-tutkimuskeskus julkaisi vuonna 2015 arviointiyhteenvedon kevään 2015 Muuv-työpajoista ympäri Suomea (ks. tekstin alta). Tutkimuksessa keskityttiin pääosin yläkouluissa toteutettuihin työpajoihin ja siinä kerättiin palautetta sekä oppilailta, että Muuv-ohjaajilta. Oppilaiden palaute oli huikeaa! Oppilaskyselyihin vastasi 80 % työpajoihin osallistuneista yläkoulujen oppilaista. Noin 90 % oppilaista piti paljon tai hyvin paljon työpajasta, ohjaajista ja työpajan ryhmäilmapiiristä. Työpajaan haluaisi osallistua uudestaan 86 % vastaajista. Oppilaiden suusta kuultiin mm.: ”Oli kivaa, vaikka en osaa tanssia ollenkaan ja vaikka vihaan esiintyä :)” ja ”Oli hauskaa ja väsymys lähti :)” sekä ”Parhaat ohjaajat, oli sairaan hyvä toi omien liikkeiden keksiminen ja esiintyminen.”.

Kouluissa on muuvailtu työpajan merkeissä jo pitkälti toistasataa kertaa ja homma jatkuu eikä loppua näy, onneksi :D. Tämän kevään ensimmäisten Muuvien jälkeen tuottajamme ihasteli työpajojen tuoreutta ja joka kerta yhtä innostavaa tunnelmaa. Miten se on säilynyt 150 Muuvin jälkeenkin, kysyn itseltäni. Rutiini on tullut aamuherätyksiin ja lämmittelyyn, mutta itse show tai työpaja ei ole muodostunut suoritukseksi. Jokainen koulu on aina oma yksilönsä ja onhan meillä tanssijoissakin vaihtelevia osajakoja. Se, että ikinä ei tiedä millaiset oppilaat aamulla odottavat, pitää tietynlaisen tuoreuden varmasti yllä. Ja se mitä Muuvista aina saa on energy boost loppupäiväksi 😉

 

Timo

 

Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 306

ISBN 978-951-790-392-9 | ISSN 2342-4788

 

Kuvat: Muuv.fi instagram sekä Sonja Lipponen

Vastaa