Jouka Valkama tanssiryhmän taiteelliseksi johtajaksi

Minulla oli suuri ilo ja kunnia aloittaa tämän vuoden ensimmäisenä päivänä urakkani Ballet Finlandin taiteellisena johtajana. Tanssi on erittäin kiehtova, mutta samalla haastava taidemuoto. Katsojan täytyy usein käyttää yhtäaikaa sekä näkö- että kuuloaistiaan nauttiakseen tanssista. Hän ei voi siis ummistaa silmiään tai katsoa kaukaisuuteen ja heittäytyä pelkästään musiikin vietäväksi. Toisaalta tanssissa ei yleensä ole käytössä samanlaisia tarinankerronnallisia työkaluja kuin näytelmissä tai elokuvissa. Tanssin vaikuttavuus perustuukin vahvasti mielikuviin ja niiden tuomiin tunnekokemuksiin, vähän samalla tavalla kuin musiikkia kuunnellessa. Tanssi jättääkin usein varsin paljon tilaa yleisölle tulkita ja luoda merkityksiä kokemastaan esityksestä. Tämän takia hyvä tanssiesitys onkin katsojalle aina jotain ainutlaatuista.

 

Grishan taidonnäyte
Red Light Drowning, Ballet Finland, kor. Ville Valkonen, kuva Grisha Olizeg

Olen seurannut ja ollut mukana Ballet Finlandin toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Kävin aikoinaan Sami Saikkosen kanssa keskusteluja siitä, miten hän koki, että Suomeen tarvitaan vapaalla kentällä toimiva klassisen baletin ryhmä. Katsoin innostuneena sivusta, kun hän teki tuosta unelmastaan totta ja perusti Ballet Finlandin. Sen jälkeen olen ollut välillä mukana yhdistyksen hallituksen toiminnassa ja vuonna 2011 tein ryhmälle myös Sähkö Enkeli -nimisen teoksen. Alusta lähtien minua on kiinnostanut ryhmän toiminnan tanssijalähtöinen luonne. Ballet Finland on perustettu vastaamaan klassisen baletti koulutuksen saaneiden ammattitanssijoiden tarpeisiin. Toivon, että pystyn jatkossa ylläpitämään ja kehittämään ilmapiiriä, jossa tanssijat tuntevat itsensä arvostetuiksi ja jossa heidän on hyvä kasvaa taitelijoina.

Suomessa Ballet Finland on todennäköisesti ainoa vapaalla kentällä toimiva tanssiryhmä, joka järjestää tanssijoilleen ja jäsenille säännöllisen aamutreenauksen viitenä päivänä viikossa. Se on meille kunnia-asia ja hyvä osoitus siitä, että toimintamme perustana on nimen omaan tanssijoiden tarpeet. Varsinkin nuorille tanssijoille on ensiarvoisen tärkeää, että heillä on mahdollisuus pitkäjänteiseen ja säännöllisen harjoitteluun. Se luo pohjan, jonka varaan voi rakentaa oman tanssijuutensa.

Ballet Finlandin vahvaa osaamisaluetta on yleisötyö. Muuv! -työpajat ovat levittäneet tanssin iloa ja liikkumisen riemua koululaisille ympäri Suomea. Tämä työ on suunnattoman tärkeää ja olen ylpeä siitä tinkimättömyydestä, jolla ryhmä on sitä tehnyt jo vuosien ajan. Onneksi tältä osin myös tulevaisuus näyttää valoisalta.

Isona tulevaisuuden haasteena on ryhmän rahoituspohjan kehittäminen. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja uskoa omaan tekemiseen. Onneksi tuo työ on alkanut jo kauan sitten ja uskon että Ballet Finlandilla on tällä hetkellä oma tärkeä paikkansa Suomen tanssikentällä. On tärkeää, että ryhmällä on ydin, jolle luodaan taiteellinen linja ja tavoitteet. Tämän lisäksi haluan kutsua kaikki yhdistyksen jäsenet toteuttamaan omia projektejaan Ballet Finlandin nimen alla. Tällä tavoin voimme toimia myös eräänlaisena sateenvarjona ja kehittää luontevasti ryhmän toimintaa ja tukea sen jäsenten taiteellista työtä. Tulevaisuudessa pyrimme myös lisäämään ryhmän esitysten määrää niin kotimaassa kuin ulkomailla.

CircOpera, kor. Ville Valkonen, Suomen Kansallisooppera ja -baletti ja Ballet Finland, kuva Grisha Olizeg

On todella mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea voimme saavuttaa seuraavien vuosien aikana. Ballet Finlandin tanssijat ovat taitavia, motivoituneita ja tekevät työnsä tinkimättömällä asenteella, joten kaikki edellytykset entistäkin suurempaan menestykseen ovat olemassa. Nyt on aika näyttää maailmalle mihin kaikkeen me pystymme. Kiitos aikaisemmille johtajille, Sami Saikkoselle ja Ville Valkoselle, että olette rakentaneet jotain ainutlaatuista ja kehittäneet Ballet Finlandista sen hienon tanssiryhmän, joka se tänä päivänä on. Lupaan, että pidän siitä hyvää huolta.

-Jouka

Vastaa