Tervehdys Suomen balettikansa!
Ballet Finlandin tulevalla kaudella tapahtuu paljon. Esiinnymme erilaisilla näyttämöillä Suomessa ja ulkomailla, sekä kouluissa ympäri Suomen innostaen nuoria liikkumaan ja kokeilemaan uusia asioita. Haluamme tehdä tanssin helposti lähestyttäväksi ja tuoda teille lisää nautittavia ja kiinnostavia elämyksiä.
Vuoden kantavana teemana on edelleen yhteistyö. Muuv –työpajat kouluissa toteutuvat yhteistyössä Suomen Kansallisoopperan ja -Baletin Yleisötyön osaston kanssa. Toinen pitkään jatkunut yhteistyökumppanuus on loppiaisen Strauss-konserttia järjestävän Lagus Productionsin kanssa. Myös Circopera, joka avaa Ballet Finlandin kauden komeasti Kansallisoopperan päänäyttämöllä, on yhteistyön tulos. Ryhmämme on mukana Kansallisoopperan syksyn uutuudessa, jossa suosituimmat oopperanumerot, klassinen musiikki, sirkus ja baletti yhdessä saavat aikaan mukaansatempaavan illan.
Parhaillaan käynnissä olevissa CircOperan näyttämöharjoituksissa on hienoa seurata eri alojen ammattilaisten yhteistoimintaa. Teos on Ballet Finlandille haastava: oma ohjelmistomme on kuitenkin enemmän modernia balettia, Circoperassa tanssijat taas ovat lavalla klassisen baletin edustajina tutu-hameita myöden. Kuitenkin tässäkin teoksessa olen lähestynyt balettia erilaisesta näkökulmasta, ja lopputuloksena on jotain ihan muuta, kuin kaavoihin kangistuneita arabesqueita. Projekti on ollut myös iso panostus taustatyön osalta. Tarvitsimme riveihimme muutaman uuden tanssijan ja koetanssi-ilmoitukseen vastasi kesällä 300 tanssijaa! Lopulta kuitenkin löysimme tarvittavat hyvät tanssijat ja harjoitukset pääsivät käyntiin.
Treeneistä maskiin ja lavalle
Circoperan jälkeen esitämme kaksi omaa teostamme Kansallisoopperan Alminsalissa. Energinen esiintyminen on yksi tärkeimmistä jutuista ryhmällemme, ja sitä on luvassa tälläkin kertaa. Ilta tuo Suomeen ensi kertaa nuoren koreografilupauksen Fernando Troyan. Teoksessaan Uncertain Distance hän käsittelee suomalaista mentaliteettia, kommunikaatiota ja oman tilan tarvetta, joka vaikutti espanjalaisen koreografin näkökulmasta kummalliselta ja kiehtovalta, kun hän vieraili Suomessa aiemmin. Fernandon ajatuksia teoksesta lisää aiemmassa blogikirjoituksessamme täällä.Troyan teoksen lisäksi illassa esitetään oma koreografiani Red Light Drowning, jossa videoprojisoinnit ja tanssi hengittävät yhteen ja luovat uudenlaisen maailman. Teos kuvastaa Ballet Finlandin tyyliä ja suuntaa parhaimmillaan, ja tuo lavalle rutkasti energiaa. Tervetuloa kokemaan ilta kanssamme, liput ovat jo myynnissä täällä!
Meillä on kaudella 16-17 uusia tanssijoita!
Sitten päästäänkin ulkomaille. Ballet Finlandin ensimmäisen ulkomaan vierailu suuntautuu Kroatiaan marraskuussa. Tapasin kesäkuussa Kroatian Suomen suurlähettilään Timo Rajakankaan kanssa Kroatian teattereiden johtajia, ja sovimme tietyistä esiintymisistä. Tuntuu hienolta päästä viemään suomalaista osaamista ulkomaille ja näyttää mitä täällä tapahtuu! Vuoden vaihteen jälkeen on suunnitelmissa myös toinen ulkomaan vierailu Ruotsiin. Ballet Finland on jo neljättä kertaa mukana Lagus Productionsin loppiaisen Strauss –konsertissa, ja tänä vuonna konsertti on tarkoitus viedä myös Tukholmaan.
Ville Kroatiassa tapaamassa Rijiekan Kansallisoopperan johtajaa
Uuden vuoden jälkeen aloitamme täydellä teholla ensi vuoden suurteoksemme, Perkele –baletin luomisen. Myös tämän teoksen tekemisessä on yhteistyö avainsana: Musiikin säveltää Vellu Halkosalmi ja lavalla Ballet Finlandin tanssijoiden kanssa tulee olemaan EMO Ensemble luomassa äänimaisemaa kuorolaulun voimalla.
Nyt kyllä lähtee!
Teoksen musiikissa ensinnäkin tulee yhdistymään luontomme kauneus saunakiukaiden sihinästä liekkien kipinöiden paukkeeseen. Suomalaista asennetta taas kuvataan baletin kielen kautta. Teoksen tarkoitus on luoda kulttuurielämys, jossa suomalaisuus tulee vahvasti esiin, ja jossa on jokaiselle jotain tuttua sekä myös uutta. Koko tarina skaalautuu sanaan “perkele”, jota me suomalaiset käytämme hyvin monimuotoisesti. Se voi tarkoittaa tunnetta, joka saa ihmisen huudahtamaan ilosta, vihasta, surusta tai vaikkapa lottovoiton jälkeen kun kaikki rahat on tuhlattu. Me suomalaiset olemme tunteikas kansa, omalla tavallamme, ja tämä sana on yksi tunteidemme ilmaisun muoto. Jännittävää mitä kaikkea tulemme saamaan siitä aikaan näyttämölle!
Koko kauden ajan teemme totta kai myös meille tärkeää yleisötyötä, ja levitämme tanssin iloa Muuv –työpajojen kautta kouluissa ympäri Suomen. Tanssityöpaja on laittanut liikkeelle jo tuhansia nuoria, ja työ jatkuu edelleen! Muuv –projekti on työllistänyt myös nuoria tanssijoita. Ryhmämme yhtenä tavoitteena on tarjota työpaikka vaihtoehtona Kansallisbaletille, ja viime keväänä saimme riveihimme Balettioppilaitoksesta juuri valmistumassa olevan Marcuksen täydentämään Muuv –tiimiä. Tervetuloa Marcus ja tervetuloa kauden 16-17 yleisö!
Hauska nähdä teitä taas!