Lahjattomat treenaa??

Taitolajeja harrastavat sinnikkäät ihmiset, jotka treenaavat ja työstävät ja treenaavat ja työstävät, jotta onnistuvat ja onnistuvat luomaan rutiinin onnistua kerta toisensa jälkeen.

Fyysisiä taitolajeja harrastavat treenaavat lajiaan useita tunteja viikossa, koska muuten eivät edisty ja pääse tavoitteisiinsa. Se on kuitenkin harrastamista, jota tehdään oman päätoimen ohella. Jos treeniin jostain syystä tulee tauko, sillä ei ehkä ole niin suurta merkitystä ellei ole luonut itselleen suuria edistymistavoitteita, joiden saavuttamisen hidastuminen ärsyttää. Kuvioon tuskin kuitenkaan astuu taloudellisia paineita sen vuoksi, että tulee treenitaukoa.

Sitä vastoin taas taitolajien ammattilaiset, jotka treenaavat työkseen, tekevät kaikkensa, jottei turhia taukoja tulisi. On pystyttävä treenaamaan, ylläpitämään osaamista ja edistymään ja sen mukaan tulee leipää pöytään. On siis esiarvoisen tärkeää, että taitolajien ammattilaisilla on mahdollisuus treenata lajinomaisesti, säännöllisesti ja pienillä kustannuksilla myös silloin, kun eivät ole niin sanotusti komennuksella eli työstämässä produktiota, joka on saanut ammattilaisen palkan kattavan rahoituksen.

Tallainen kuvio esiintyy erityisesti freelance-ammattilaisten työkentällä. Esimerkiksi maassamme työskentelevistä ammattitanssijoista, jotka ovat juuri niitä taitolajien ammattilaisia, valtaosa työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa useiden työnantajien palkkalistoilla tai itsensätyöllistäjinä. Vakituisissa työsuhteissa työskentelevistä ammattitanssijoista ja heidän säännöllisestä treenimahdollisuudestaan pitää huolta työnantaja, mutta freelance-tanssijan on itse aktiivisesti etsittävä oman lajinsa ammattilaisille suunnattuja treenimahdollisuuksia. Silti usein freelance-tanssijan treeni jää omaehtoiseksi eikä järjestettyä ohjattua treeniä ole saatavilla työolosuhteiden alati vaihtuessa.

Onneksi on tahoja, jotka systemaattisesti järjestävät tanssin ammattilaisille treenitunteja kohtuullista korvausta vastaan. Esimerkkinä Helsingissä toimiva Tanssille ry., joka tarjoaa tanssin ammattilaisille mahdollisuuden treenata 5 kertaa viikossa. Listalla on viikottain mm. kehonhuoltoa, nykytanssia ja balettia. Hyvä yleiskattaus tanssin vapaankentän ammattilaiselle.

Kuitenkin monen eri tanssilajin liikekieli on niin spesifiä, että vaikka jokainen tanssija hyötyy jokaisen tanssigenren treeneistä, tarvitaan säännöllistä oman lajin liikekieltä sisältävää treeniä. Baletti on yksi niistä lajeista.

Balettitanssija hyötyy valtavasti nykytanssi-, street-, flamenco-, ym-tunneista, mutta hän tarvitsee säännöllistä balettituntitreenausta. Se on yksilöllistä, ja riippuu missä vaiheessa uraansa balettitanssija taivaltaa, kuinka monta balettituntia viikossa, mutta viikottain. Juuri valmistunut baletin ammattilainen, joka ”työkseen” etsii töitä ja kahlaa läpi koetansseja kuukausittain ympäri maapalloa, tarvitsee mahdollisuuden treenata balettia 5 kertaa viikossa, jotta pysyy oman tasonsa huipulla ja edistymään tanssijana jopa ilman työsopimusta.

Ballet Finland ja sen taustayhdistys (Ballet Finland ry.) on ansioitunut kohta 10 vuoden ajan säännöllisen treenimahdollisuuden tarjoajana kaikille baletin ammattilaisille Suomessa.

Ballet Finland tarjoaa treenisalin StepUp Schoolin tiloissa (Helsingissä) 5 kertaa viikossa lukuun ottamatta kesäkuukausia (keäkuusta elokuun alkuun) ja muutamaa viikkoa vuodenvaihteen tienoilla. Pyrkimyksenä on aina tarjota ohjattu balettitunti, mutta taloudellisista syistä opettaja saadaan tällä hetkellä noin 85 prosentille tunneista.

Opettajat antavat tunnit ja koutsaavat vapaaehtoisesti intohimoisena pyrkimyksenä edistää etenkin nuorten vastavalmistuneiden balettitanssijoiden etenemistä urallaan. Tämä mahdollistaa nuorten taidollisen edistymisen koulun päättymisen jälkeen ja ennen kuin työsopimusta on löytynyt.

Ballet Finlandin aamutuntien vetäjillä on monen vuoden ammatillinen kokemus Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi kehontuntemus pilateksen, Spiraali Stabilisaation (Hanna Korjus) ja fysioterapian (Tuomas Hyvönen) pohjalta auttaa nuoria kestävän ammatillisen treenipohjan kehittämisessä. Viimeisen kolmen vuoden aikana Ballet Finlandin aamutunneilla treenanneista nuorista yli kymmenen on saanut sopimuksen tanssiryhmään (Suomessa/ulkomailla) tai päässyt jatko-opiskelemaan tanssin alalla. Se on huikeaa sillä uusia balettitanssijoita valmistuu karkeasti 10-15 joka toinen vuosi Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta eivätkä todellakaan kaikki saa heti työsopimusta tanssiryhmästä. Niin kova kilpailu alalla on.

Ballet Finlandin aamutunneille pääsee treenaamaan kuka tahansa ammatikseen balettia työstänyt. Ehtona on Ballet Finland ry:n jäsenyys. Treenioikeuden saa maksamalla jäsenmaksun 30 euroa vuodessa ja sen lisäksi kausittaisen (syys tai kevät) treenimaksun 40 euroa. Jäseneksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen jäsenhakemuksen (varsinainen jäsen) osoitteeseen info@balletfinland.com

Yksittäisille tunneille voi osallistua myös kannatusyhdistyksen ulkopuolelta 5 euron kertamaksulla, joka maksetaan käteisellä tunnin alussa treenitunnin vetäjälle. Maksu on kolehtityyppinen korvaus vetäjille, jotka muutoin antavat tunteja vapaaehtoisesti.

Sekä kertamaksajat että yhdistyksen jäsenet ilmoittautuvat tunneille facebookissa. Ohjeet saa pyytämällä osoitteesta info@balletfinland.com, jolloin saa kutsun suljettuun treenituntiryhmään facebookissa.

 

Iso kiitos kuuluu Ballet Finlandin aamutuntien vetäjille Anneke Lönnrothille, Hanna Korjukselle, Tuomas Hyvöselle, Ville Valkoselle ja Timo Korjukselle sekä treenitoiminnan mahdollistaneille Helsingin kaupungille ja StepUp Schoolille!

   

Vastaa