Mietteitä harjoitusprosessista

Tuleva esitykemme Alminsalissa lähestyy ja harjoituksissa hiotaan parhaillaan teoksia huippukuntoon. Tanssijamme Alina Sakko kertoo omasta harjoitusprosessistaan syksyn varrelta.

mov_0019_000013

”Seuraa kättä, se nostaa sinut ylös.”

”Syksy pimenee kovaa kyytiä mutta meidän treeneihin on saatu tuulahdus espanjalaista energiaa. Tulevassa Alminsalin näytöksessämme 21.10. tullaan näkemään taiteellisen johtajamme Ville Valkosen koreografian lisäksi Fernando Troyan Ballet Finlandille luoma teos. Troya ihmetteli ensimmäisellä vierailullaan Helsingissä suomalaisten suurta tarvetta omaan tilaan ja teos on saanutkin inspiraationsa näistä kokemuksista.

Pääsimme aloittamaan uuden teoksen harjoitukset syyskuun puolessa välissä Troyan saapuessa Helsinkiin. Prosessi on ollut tähän mennessä todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Troyan työskentelytapa poikkeaa suuresti itselleni tutusta tavasta luoda koreografiaa. Balettitanssijaksi valmistuneena olen tottunut ajattelemaan tanssia hyvin askel- ja liikeratalähtöisesti. Ilmaisu on ollut itselleni aina hyvin tärkeää, mutta yleensä se on astunut kuvaan sen jälkeen kun koreografiassa vaaditut liikkeet on ensin saatu haltuun teknisellä puolella. Troyan kanssa käytimme ensimmäiset harjoituspäivät pelkästään improvisaatioon ja erilaisten asioiden tutkimiseen. Tutkimme itseksemme ja ryhmässä muun muassa henkilökohtaisen tilan tarvetta sekä läheisyyden tai kosketuksen aiheuttamia reaktioita ja tunteita. Opettelimme liikkumaan ryhmässä improvisoiden, vain toisiamme aistien. Askeleet olivat toisarvioisia, päämääränä oli aitous.

dsc_00121

Poikien duetto spottivalojen loisteessa.

Saimme alusta alkaen ohjeita miten pystyisimme liikkumaan Troyan toivomalla tavalla improvisaatioharjoitusten sisällä. Koreografin liikekieli oli toinen itselleni täysin uusi aspekti. Eräs kiinnostava oivallus oli huomata kuinka musiikkilähtöisesti ajattelen tanssimisen. Troyan harjoituksissa musiikki oli pitkään vain taustalla ja liike syntyi siitä riippumatta. Hän ei halunnut meidän tuottavan tietoisesti tanssia, vaan liikkuvan luonnollisia reittejä antaen liikeen viedä mukanaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että tanssi ottaisi tanssijasta vallan, päinvastoin. En ole koskaan nähnyt ihmisen olevan niin täysin kontrollissa joka ikisestä liikkeestään mahdollistaen katkeamattoman ja sulavan jatkumon.

Tällä viikolla hiotaan Villen Red Light Drowningia Troyan käydessä kotonaan Amsterdamissa. Me tanssijat saamme hetken aikaa keskittyä meille tuttuun liikemateriaaliin ja ensi viikolla sitten saattaa uudella energialla loppuun tämän kokemusrikkaan projektin. On ollut mahtavaa työskennellä niin kaukana omasta mukavuusalueesta, että jokaisesta harjoituksesta on saanut lähteä pää täynnä uusia ajatuksia ja kokemuksia. ”

Lippuja esitkseen on vielä saatavilla, tule viettämään ilta kanssamme ja hae omasi täältä!

Vastaa