Pilateksen hyödyt balettiin

Ballet Finland järjesti Pilateksen hyödyt balettiin-kesäkurssin Step Up Schoolin tiloissa Taiteen Talolla 1-4.6.2016. Opettajina toimivat Ballet Finlandin Timo ja Hanna Korjus.

Kurssilla syvennyttiin löytämään tanssissa tarvittavat kehon syvät tukilihakset pilates-tekniikan avulla. Tavoitteena oli saada tanssimisesta mahdollisimman vaivatonta, mutta myös mahdollistaa riskinottoa. Balettitunnilla keskityttiin myös löytämään liikkeen rytminvaihtelua.

Osallistujat ja palaute

Kurssin pilatestunnit olivat kaikille tanssin parissa toimiville, balettitunnit taas jo enemmän tanssineille. Vaikka Dance Health Finlandin pitämä Kehonhuollon kurssi oli samaan aikaan, paikalle saapui silti laaja kattaus erilaisilla taustoilla: tanssinopetajia ja opettajiksi kouluttautuvia, harrastajia ja balettitanssijoiksi opiskelevia Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta.

Palaute oli hyvää. Ensimmäisinä asioina todettiin, että tällaisia kursseja harvoin järjestetään. Erityisiä oivalluksia saatiin nimenomaan siitä miten oikeantyyppinen vartalon asento saadaan rakennettua Pilateksella sekä mitä vatsan sisäänveto oikeasti tarkoittaa.

Pilates baletin harjoittelumetodina

Hanna ja Timo kertovat:

“Tämän kurssin tavoitteena oli saada osallistujille käsitys siitä miten vartalon syvät lihakset löydetään sekä miten niitä käytettäisiin tanssiessa. Nimenomaan ajatuksella, että voima tulisi tanssiin vartalon syvistä lihaksista ja mahdollisimman pienellä työllä. Näin pyrittiin

  • Saamaan horjuminen ja epäröinti liikkuessa minimiin
  • Oppia kontrolloimaan omaa tekemistä, sekä
  • Lisätä riskinottokykyä, ettei tanssittaisi liian turvallisesti vaan uskallettaisiin ottaa riskejä jopa sen uhalla, että on lähellä kaatua. Koska lihasten hermotus olisi uuden löydösten jälkeen oikea, pystyisi keräämään itsensä aina ääriasennoista takaisin keskelle.
  • Halusimme myös saada tanssiin erilaista aksentointia ja rytminvaihtelua, jotta vältettäisiin tasapaksuus ja maksimoitaisiin dynaamisuus.”

Hanna: “Olen yrittänyt pilateksen avulla löytää juuri oikeita työkaluja treenata nimenomaan baletissa tarvittavia asentoja ja lihaksia. Näitä ovat mm.

  • syvät vatsalihakset ja ylipäätään koko vartalon asento sinänsä,
  • että vatsalihakset pystyvät toimimaan optimaalisesti,
  • mistä aukikierto lähtee ja
  • mistä tulee tukijalan pito ja voima,
  • lapatuki ja mitä lapatuki merkitsee tanssiessa.

Harjotteita tehdään aina ensi lattialla koittaen löytää syvät lihakset sekä havaita missä ne ovat, miten ne toimivat ja harjoittaa niitä.

Tämän jälkeen siirrytään löytämään samoja asioita seisoma-asentoon ja tehdään erilaisia harjotteita, että löydettäisiin yhtymäkohdat varsinaiseen tanssimiseen.

Ballet Finlandin omaa Pilatestaustaa

Hanna: “Tanssimisen uudenlaiseen katseluun saatiin alku kun oltiin Saksassa töissä Ballet Chemnitzissä. Siellä johtaja Lode Devos painotti tanssimista riskin äärirajoilla kuitenkin jokaisen liikkeen pysyvän tanssijan hallussa. Hän nimenomaa painotti syvien lihasten olevan kaikki kaikessa.

Suomeen palattuani halusin opiskella pilatesohjaajaksi ja löytää vielä lisää keinoja miten oppimiani ajatuksia saisi työstettyä. Somatic Studio ja erityisesti siellä Jarmo Ahonen ovat antaneet tähän erityisen hyvät työkalut. Näitä kahta yhdistelemällä ja vähän muualta vielä ideoita saaneena on sitten kehittynyt tämä oma työskentelytapa.

Somatic Studio tarjoaa erityisen hyviä pilatestunteja. Facebookista löytyy lisäksi Progressing Ballet Technique, josta itse haen inspiraatiota ja jossa julkaistaan hyviä artikkeleita tanssijan kehosta.”

Ballet Finlandin tanssija Tiia: “Olen aiemmin kokenut pilatesliikkeiden tekemisen tylsäksi, mutta suhtautumiseni on muuttunut viime vuosien aikana. Ymmärsin, että tarvitsen vahvat tukilihakset, jos haluan tanssia laajemmin ja vapaammin lähempänä riskin äärirajoja, joista Hannakin edellä mainitsi. Kun pilatesliikkeet sai liitettyä tanssimiseen käytännössä, eivät ne enää tuntuneetkaan tylsiltä, vaan työkaluilta joiden avulla omaan tanssimiseen sai kaivattua rentoutta.”

Ballet Finlandin tanssija Tuomas: “Pilatesliikkeiden perinteinen suorittaminen on minun ja monen tuntemani mielestä hyödyllistä, mutta toisaalta myös tylsää. Liikkeiden vieminen lähemmäs tavoiteltua toimintaa on varmasti toivottavaa on kyseessä sitten tanssi tai mikä muu vaan toiminta, sillä tämä tekee harjoittelun huomattavasti mielekkäämmäksi ja tehokkaammaksi. Pilateksella on erityinen asema baletin oheisharjoittelussa mielestäni juuri sen hengittävän laadun vuoksi.”

Seuraava kurssi

Kiinnostusta ja kyselyjä uuteen kurssiin oli nyt jo. Uuden kurssin päivämäärää ei ole vielä päätetty, mutta seuraa ilmoitteluamme kotisivuillamme osoitteessa www.balletfinland.com tai liity sähköpostilistallemme täällä niin saat tiedon ensimmäisten joukossa!

Koska kurssi oli “kokoelma kaikkea” niin yhtenä ajatuksena heräsi myös pitää tietyn aiheen teemapäiviä.

Hanna ja Timo ovat toki valmiita järjestämään vastaavan kurssin uudestaan missä vaan. Ota yhteyttä niin keskustellaan! info@balletfinland.com.

Vastaa